Kalenteriarvonta

EDIT: Arvonta suoritettu. Onneksi olkoon Kati A.

 

Arvomme joka kevät Varhaiskasvatuksen opettajan kalentereita. Tänä vuonna arvomme kaikkien kommentoijien kesken yhden kalenterin 18.5.2020 klo 20 mennessä.

Tehtävänäsi on esittää kysymys blogin tekijätiimille kommenttikentässä ja olet mukana kalenteriarvonnassa.

Muista liittää nimesi ja sähköpostiosoitteesi kommenttiin, jotta saamme yhteyden sinuun arpaonnen osuessa kohdallesi.

Esimerkkejä kysymyksistä voisi olla: -Mistä blogi on saanut alkunsa? – Oletteko opiskelukavereita? – Liittyykö blogi jotenkin opiskeluunne? – Mitä työryhmä tekee oikeasti työkseen? Vastaamme kootusti yleisimpiin kysymyksiin arvonnan päätyttyä.

95636463_458521404944346_1970062856854437888_n

Lisätietoja kalenterista löydät PS-kustannuksen sivuilta.

 

217 vastausta artikkeliin “Kalenteriarvonta

  1. Yksi mielenkiintoisimmista teksteistä on ollut Maiju Paanasen teksti Lapsista, joiden ääriviivat katoavat.
   Olin odottanut tekstiä, sillä Maijun väitöskirja oli uraauurtavaa toisenlaista tutkimusta mitä vakasta on tehty. Lisäksi olin pohtinut sitä miten ulkoiset tekijät, kuten raha, vaikuttaa lapsien arkeen päiväkodissa. Ei mitenkään ja silti kuitenkin todella paljon.
   Tekstiin pääset täältä:
   https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.com/2018/11/30/lapset-joiden-aariviivat-katoavat/

   Tykkää

 1. Löysin tämän blogin vasta vähän aikaa sitten. Hyvien aiheiden lisäksi arvostan sitä, että kuvauksista päätellen te teette työtä ihan fyysisesti lasten parissa. Aiotteko tulevaisuudessa suuntautua enemmän tutkimukseen vai vieläkö varhaiskasvatuksen opettajan/veon työ kiinnostaa?

  Tykkää

  1. Kiinnostus opettajan työtä kohtaan ei katoa, vaikka toimenkuva saattaakin vaihtua. Itseäni viehättää nimenomaan varhaiskasvatuksen pedagogiikka ja haluan työtä tehdä sen eteen. Se kuinka tätä työtä tulen tekemään, varmasti vaihtelee. Vaikea on sanoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta toivottavasti se sisältää paljon erilaisia tehtäviä. 😊
   – Työryhmä/Samppa

   Tykkää

  1. Itsellä huomaan olevani positiivisen kasvatuksen kannattaja ja lisäksi näen, että kasvatus on vuorovaikutusta. Näistä voisin puhua joka kerta ja nämä ohjaavat kasvatustani vahvasti.
   Suvi tekijätiimistä

   Tykkää

 2. Kiitos innostavasta blogistanne, jossa näkyy ihanasti tavoitteenne monipuoliseen ja rikkaaseen näkökulmien esittelyyn! olen täältä löytänyt monia aivan uusia ajatuksia ja näkökulmia tarkastella työtä varhaiskasvatuksessa.
  Onko teillä ollut kirjoitusta alle 3-v varhaiskasvatuksesta?
  Lisäksi kiinnostaisi työelämän ja varhaiskasvatuksen näkökulmien yhtymäkohdat. Mikä on oma näkemyksenne perheiden, lapsen ja työelämän tarpeiden ja toiveiden yhteensovittamisesta? Kenen oikeudesta tai edusta oikeasti puhutaan, kun halutaan esimerkiksi laajentaa esiopetus alkamaan jo 5-vuotiaana?

  Tykkää

  1. Hei,
   Useampikin kirjoitus käsittelee alle 3-v varhaiskasvatusta. Minulla ei oikeastaan tule mieleen, missä olisi varsinaisesti ikäryhmäjaottelua tehty (lukuunottamatta Rantavuori, kun puhutaan pk ja koulun yhteistyöstä). Ymmärrän kuitenkin mitä haet takaa. Laitan tähän loppuun muutamia linkkejä, jotka erityisesti näkisin sopivan alle 3v ryhmiin.
   °
   5-vuotiaiden esiopetus voidaan ymmärtää nimenomaan lapsen oikeutena. Jos tarkastellaan varhaiskasvatuksen tai päivähoidon historiaa, niin 1970-luvulta aina 2010-luvulle vaka on ollut huoltajien oikeus. Tavoitteet olleet nimenomaan perhe- ja työvoimapoliittisia. 2010-luvulla vaka on alettu nimenomaan näkemään lapsen oikeutena. Esiopetuksen velvoittavuus tuo lisäksi vahvasti esille, sen että tämä on nimenomaan lapsen oikeus.
   °
   Mutta toki tämäkään ei ole niin yksiselitteistä. Esiopetuksen laajentuessa laatu pitää pystyä takaamaan. Kannattaakin tutustua myös Larpan tekstiin Lapsivaikutusten arvioinnista.
   °
   Jätän toisen kysymyksen Karolle ja Suville, koska heillä on henkilökohtaisia kokemuksia tästä ja ovat parempia vastaamaan.
   Jouni Veijalainen, Mitä on itsesäätely
   https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.com/2020/02/07/mita-on-lapsen-itsesaately-ja-mita-sen-kehittyminen-edellyttaa/
   Annukka Pursi – Aikuisen on yhteisöllisen leikin keskushahmo taaperoryhmässä
   https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.com/2019/10/04/aikuinen-on-yhteisollisen-leikin-keskushahmo-taaperoryhmassa/
   Nina Mellenius – Lapsen erokokemuksesta
   https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.com/2019/10/18/otan-lapsen-syliin-ja-lohdutan-ja-toivon-etta-vanhempi-luottaa-minuun-mentalisaatio-lapsen-kehitysta-suojaavana-tekijana-siirtymavaiheessa-kotihoidosta-varhaiskasvatukseen/
   Marjaana Larpa – Lapsivaikutusten arviointi
   https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.wordpress.com/2019/05/17/lapsivaikutusten-arviointi-edistamassa-lasten-perus-ja-ihmisoikeuksien-toteutumista/

   Tykkää

  2. Samuli vastasikin jo osaan kysymyksistä.
   Lapsen etua tulen käsittelemään blogikirjoituksessani enemmän, mutta lähtökohtana on että lapselle on oikeus varhaiskasvatukseen. Tämän varhaiskasvatuslaki määrittelee. Se mitä se on käytännössä riippuu tilanteesta. Ei voida siis sanoa yhtä totuutta koskien onko lapsen edunmukaista olla varhaiskasvatuksessa vai kotihoidossa. Lapsen etu ja lapsen oikeus eivät ole sama asia eikä näin ollen voida sanoa että lapsen etu on olla varhaiskasvatuksessa.
   Itse olen (varhais)kasvatustieteilijä sitä mieltä, että laadukas varhaiskasvatus tulisi olla kaikille lapsille saatavilla vanhempien työtilanteesta riippumatta.

   Tykkää

  1. Ja tutkimustieto lisääntyy jatkuvasti 😊. Jotka ovat meihin yhteydessä, ovat usein etusijalla kirjoittajaksi (keskustelemme heidän kanssa ja riippuen onko tilaa, pidämme 4-8kk jonoa). Muuten seuraamme tiivisti alan tutkijoita sekä pyydämme vinkkejä kirjoittajista. Aiheita emme valitse, vieraat itse päättävät aiheensa.

   Tykkää

   1. Lisätäkseni vielä kirjoittajat kertovat yleensä aihepiirin esimerkiksi leikki tai Suomi toisena kielenä, mutta varsinainen sisältö ja tarkka aihe selviää vasta kirjoituksen saatuamme.

    Tykkää

  1. Vuorohoidosta on vielä varsin vähän tutkimusta. Tämä on mielenkiintoinen myös käsitteellisesti, milloin puhutaan varhaiskasvatuksesta ja milloin hoidosta. Tutkimusta aiheesta on kuitenkin tulossa, sitä tarvitaankin lisää.

   Anna Siippainen on käsitellyt aihetta vierailullaan. Aihetta ei ole rajattu esiopetukseen: https://tutkittuavarhaiskasvatuksesta.com/2019/11/01/et-ei-sita-huvitteluiltahoitoo-eika-viikonloppuhoitoo-pystyta-jarjestamaan-epasaannolliset-hoitoajat-ja-varhaiskasvatuksen-merkitykset/

   Tykkää

  1. Blogin tarkoitus on tuoda varhaiskasvatukseen liittyvää tutkimusta näkyvämmäksi kentän väelle, asiantuntijoille ja päättäjille. Tämän teemme pyytämällä alan asiantuntijoita ja tutkijoita kirjoittamaan blogiin tutkimuspohjaisija kirjoituksia. Toivottavasti blogin kirjoitukset myös inspiroivat ammattilaisia kehittämään työtään ja avartavat ammatillista ajatusmaailmaa.

   Työryhmä/ Karoliina

   Tykkää

 3. Voisiko.kalenteriin saada painatettua kaikki leikkipäivät, varhaiskasvatispäivät, satupäivät yms. Nyt tuntuu että monet menee ohi kun samalla viikolla saa tietää että.on joku.päivä.

  Tykkää

  1. Blogin tarkoitus on tuoda varhaiskasvatukseen liittyvää tutkimusta näkyvämmäksi kentän väelle, asiantuntijoille ja päättäjille. Tämän teemme pyytämällä alan asiantuntijoita ja tutkijoita kirjoittamaan blogiin tutkimuspohjaisija kirjoituksia. Toivottavasti blogin kirjoitukset myös inspiroivat ammattilaisia kehittämään työtään ja avartavat ammatillista ajatusmaailmaa.

   Työryhmä/ Karoliina

   Tykkää

 4. Onko blogiin tulossa sisältöä uudesta varhaiskasvatuksen opettaja + varhaiskasvatuksen sosionomi + varhaiskasvatuksen lastenhoitaja kombinaatiosta? Olisi kiva lukea teidän ajatuksianne uudesta tiimikokoonpanosta ja siitä miten sen voisi käytännössä jjärjestellä?

  Tykkää

  1. Jatkan vielä Suvin kommenttiin. Tähän on muodostettu moniammatillinen työryhmä, joka myös varhaiskasvatuksen sosionomin kuvaa suunnittelee. Ennen kuin heiltä tulee tähän liittyen aineistoa, tarttumapintaa ei oikeastaan ole. Tutkimusta ei tietenkään ole, koska ensin pitäisi olla mitä tutkia.
   -Työryhmä/Samppa

   Tykkää

 5. Millaiset ovat teidän tulevaisuuden suunnitelmat tämän blogin osalta? Olisi nimittäin mielenkiintoista kuunnella vaikkapa teidän pitämää podcastia tai katsella videoita. Niissä voisi olla esimerkiksi vierailijoiden haastatteluja heidän kirjoittamistaan aiheista 🙂

  Tykkää

  1. Suunnitelmissa on jatkaa tutkimustiedon jakamista ja saada meille tänne mielenkiintoisia, ajatuksiaherättäviä ja ajankohtaisia kirjoituksia. Teemme myös työtä sen eteen, että mahdollisimman moni löytäisi blogin ääreen.
   Pistetään podcast idea harkintaan 😊

   Työryhmä/Karoliina

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s