Ensi viikolla vieraskynässä Hanna Tuominen

Hanna Tuominen, KM, varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana vuodesta 2004 ja täydentänyt osaamistani Jyväskylän yliopiston varhaiserityisopetuksen maisteriohjelmassa valmistuen siitä kesällä 2019. Tällä hetkellä työskentelen varhaiskasvatuksen resurssierityisopettajana Vantaalla ja työni keskiössä on inklusiivisen varhaiskasvatuksen mallintaminen ja kehittäminen työyhteisössä, toimien varhaiskasvatusyksikön rakenteissa erityispedagogisena asiantuntijana vahvassa yhteistyössä päiväkodin johtajan ja konsultoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa. Blogitekstissäni esittelen pro gradu -tutkielmaani inklusiivisen varhaiskasvatuksen johtamisesta, mikä on suuri ja vähän tutkittu aihe. Riipaisin tutkimuksellani vain pintaa, mutta sain silti mahdollisuuden jakaa tulokseni kanssanne. Kiitos siitä! 

Twitter: @HannaTuominen9
Linkedln: Hanna Tuominen

KATSAUS ENSI VIIKKOON

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (OPH 2018) ja Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet (OPH 2014) ohjaavina normiasiakirjoina määrittelevät, että varhaiskasvatusta ja esiopetusta on kehitettävä inkluusion periaatteen mukaisesti. Nämä asiakirjat yhdessä varhaiskasvatuslain (2018/540) kanssa ohjaavat varhaiskasvatuksen sisällöllistä kehittämistä kauttaaltaan aikaisempaa tarkemmin ja tavoitteellisemmin (Vlasov ym.  2018). Tämä lähtökohta tekee tutkimusaiheestani ajankohtaisen niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti.

Kunnat ovat kehittäneet varhaiskasvatusta ja esiopetusta inklusiivisemmaksi erilaisten hankkeiden ja linjausten kautta lähivuosien aikana. Inklusiiviseen kasvatuskulttuuriin siirryttäessä johtajan roolin tiedetään olevan jo useiden tutkimusten (mm. Ainscow & Sandhill 2010; Lindqvist & Nilholm 2014; Viljamaa & Takala 2017) mukaan erittäin tärkeä, sillä hän ohjaa organisaationsa suuntaa näkemyksillään ja tuellaan. Näistä taustoista lähtien koin tärkeäksi tutkia päiväkotien johtajien käsitystä siitä, mitä normiasiakirjojen vaatimus ja oman kunnan täsmentävät linjaukset inklusiivisuudesta heille tarkoittavat, sekä kuinka he rakentavat inklusiivisuutta varhaiskasvatusyksiköissään johtajuutensa kautta.

Yksi vastaus artikkeliiin “Ensi viikolla vieraskynässä Hanna Tuominen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s