Vieraskynässä ensi viikolla Susanna Itäkare (kuvassa) ja Mervi Eskelinen

Susanna Itäkare (FT, KM) toimii varhaiskasvatuksen yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa. Susannan väitöskirja ja tutkimusintressit keskittyvät sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja katsomuksiin sekä varhaiskasvatuksen että kaunokirjallisuuden kentillä. 

Mervi Eskelinen (KM, väitöskirjatutkija) toimii erityisasiantuntijana opetus- ja kulttuuriministeriössä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja yleissivistävän koulutuksen osastolla. Mervi tarkastelee väitöskirjassaan yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen rakentumista ohjausjärjestelmässä (varhaiskasvatuslaki ja opetussuunnitelma) ja varhaiskasvatuksen käytännöissä.

Ensi viikolla

Mervin ja Susannan ensi viikon kirjoitus pohjautuu heidän artikkeliinsa ”Pidetään huolta, ettei erotella tyttöjen ja poikien juttuja.” Tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja sukupuolisensitiivisyyttä rakentavat diskurssit paikallisissa varhaiskasvatussuunnitelmissa  (Journal of Early Childhood Education Research 9:2 2020, 197–229). Artikkelissa tarkastellaan valtakunnalliseen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin pohjautuvissa paikallisissa vasuissa ilmeneviä tapoja ilmaista sukupuolisensitiivisyyttä ja edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Mervin ja Susannan tutkimuksen mukaan paikalliset vasut eivät onnistu riittävästi avaamaan tätä velvoitetta. Tasa-arvo kyllä näkyy paikallisissa vasuissa jo varsin hyvin, mutta  tasa-arvoa edistävät toimenpiteet jäävät niissä konkretisoimatta.

Artikkelissa nostetaan esille tasa-arvotyön kehittämisideoita, joissa opetussuunnitelmilla on keskeinen rooli. Artikkeli sai alkusysäyksensä Mervin toimiessa varhaiskasvatussuunnitelmien toimeenpanon arvioinnin asiantuntijaryhmässä Kansallisessa koulutuksen arviointikeskuksessa vuosina 2016–2019. Mervi ja Susanna haluavatkin omistaa tämän kirjoituksen arviointineuvos Laura Revon muistolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s