Ensi viikolla vieraskynässä Ann-Christin Furu

Ann- Christin Furu, Universitetslektor,
Helsingfors universitet

Ann-Christin Furu är pedagogie doktor och arbetar som universitetslektor vid den svenska utbildningen för lärare inom småbarnspedagogik vid Pedagogiska fakulteten, Helsingfors universitet. Hennes forskning utgår från ett relationellt synsätt och hon intresserar sig särskilt för relationernas betydelse för barns liv och lärande. Under de senaste åren har hållbarhetsfrågor kommit att stå i centrum för hennes arbete och då alldeles särskilt människan som en del av ekosystemet. Hur kan vi stöda barn att forma goda relationer till sig själva och till varandra, men också till djur och till natur? Hur kan vi befrämja förhållningssätt som bygger på respekt för allt levande och som omfattar omsorg om Jordens resurser? 

I det pågående forskningsprojektet SUSTE (https://www.helsinki.fi/en/researchgroups/diversity-multilingualism-and-social-justice-in-education/projects/suste-sustainable-stories-in-early-childhood-education-and-care) utforskar Ann-Christin och hennes kollegor hur multimodal storytelling – alltså berättande genom ord, bild, musik, skapande, drama och andra konstnärliga uttryck – kan bidra till att personalen kan förverkliga en mera hållbar småbarnspedagogik.

I sitt blogginlägg reflekterar Ann-Christin över småbarnspedagogikens roll och möjligheter att bidra till en hållbar livsstil i enlighet med de nyliga uppdaterade styrdokumenten. Hon lyfter fram en hoppets och handlingens pedagogik som en väg till en hållbar livsstil och ett gott liv i enlighet med de planetära gränserna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s