Ensi viikolla vieraskynässä Tiina Lämsä

Tiina Lämsä (Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen)

Tiina Lämsä on kulttuurin- ja lapsuudentutkija sekä kasvatus- ja opetustyön asiantuntija. Hänen opintoihinsa on kuulunut lastentarhanopettajan ja opettajan pedagogiset opinnot sekä johtamisen, taideaineiden ja markkinoinnin kokonaisuuksia. Hänen väitöstutkimuksensa keskittyi kulttuuristen lapsuuskäsitysten tarkasteluun television mainoskuvissa & lasten arkielämässä.

Tiina on työskennellyt Touhula-konsernin pedagogisena johtajana, tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa sekä perustamansa taide- ja kulttuurikasvatusta urbaanin keskustaelämän keskellä tarjoavan Taiku-päiväkodit Oy:n yrittäjänä ja toimitusjohtajana.

Tiina on työskennellyt vuosia erilaisten päiväkirjamenetelmän sovellusten parissa. Esimerkiksi kansainvälisessä Suomen Akatemian Dalfa-hankkeessa (2015–2019) kehitetään uutta digitaalista mobiiliperustaista visuaalista, kuvaa ja ääntä käyttävää, kyselytutkimuksen menetelmää lasten omien kokemusten tutkimiseen.

Tiinan väitöstutkimus (2017) on puheenvuoro lapsuudesta, kuvista ja kuvallisesta kulttuurista. Blogissa hän pohtii lapsuuskuvaa sekä lapsuuteen liittyviä arvoja ja odotuksia. Ne paljastavat osaltaan sen, miksi lapset ja lapsuus kiinnostavat niin paljon tämän päivän ihmisiä. Tällä hetkellä käydään paljon keskustelua siitä, minkälaista lapsuutta pidetään hyvänä tai haluttuna. Lapsuuskuvan tarkastelussa onkin vaikeaa välttää kysymystä lapsen hyvinvoinnista. Lapsen hyvinvoinnin määrittelyt kun ovat sidoksissa arvoihin, joissa lopulta on kyse moraalisista näkemyksistä siitä, mitä on hyvä elämä ja onnellisuus.

Tiina pohtii ensi viikon tekstistään näin:

”Haluan tekstieni kautta avata tietoisuutta siitä, millaista kuvaa lapsuudesta omassa toiminnassa ja yhteiskunnassa tuotetaan. Kulttuurintutkijana olen sitä mieltä, että lapsuuskuvan relevanssi on painava. Tämän voi helposti todentaa ajattelemalla, kuinka vahvasti lapsuutta koskeva tieto ja lasten toiminnan mahdollisuudet ovat sidoksissa siihen lapsuuskuvaan, jota esimerkiksi päiväkodeissa, mediassa, poliittisessa päätöksenteossa ja perheissä ilmennetään. Myös lapset itse luovat lapsuuskuvaa. Minua kiinnostaa erityisesti eletyn lapsuuden ja lapsuuden kulttuurisen rakentumisen yhdistelmä. Lapsuus kokemuksena ei ole muuttumatonta ja sillä ei ole universaalia ydintä. Lapsista ja lapsuudesta on kuitenkin luotu kaunista, ristiriitaista ja erilaisiin tunteisiin vetoavaa kuvaa samojen teemojen toistuessa jo vuosisatojen ajan. Nykykeskusteluiden valossa onkin herkullista tarkastella, mitä kuvat ja iskulauseet paljastavat yritysten tai julkisen sektorin arvomaailmasta. Väitän, että ne kertovat osaltaan siitä, kuinka sensitiivisiä eri toimijat ovat ymmärtämään nykylapsuutta, perhettä ja yhteiskuntaa.”

Tiinan väitöskirja:

https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55204

Tiinan tutkimusartikkeleita:

https://www.ingentaconnect.com/content/tpp/frs/2013/00000002/00000002/art00007

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13229400.2015.1106334

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03004430.2011.646725

Tiinan löydät myös osoitteesta:

https://www.linkedin.com/in/tiinal/
https://twitter.com/lamsa_tiina

https://instagram.com/tiina.lamsa/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s