Vieraskynässä ensi viikolla Hanna Hjelt ja Mervi Eskelinen

Katsaus ensi viikkoon

Naisvaltaisten alojen, erityisesti lastentarhanopettajien, palkat ovat olleet viime aikoina vilkkaan julkisen keskustelun kohteena. Palkkakeskustelu käynnistyi kevättalvella 2018 pääkaupunkiseudun kuntien solmiman ”herrasmiessopimuksen” eli palkkakartellin paljastuttua. Epävirallisen sopimuksen mukaan mikään pääkaupunkiseudun isoista kunnista ei kilpaillut lastentarhanopettajista paremmalla palkalla – tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudun kunnissa oli noin 600 lastentarhanopettajan vakanssia vailla kelpoista lastentarhanopettajaa. Tarkastelemme tässä blogikirjoituksessa lastentarhanopettajien palkkoja suomalaisilla työmarkkinoilla viimeaikaisten julkisten keskustelujen valossa. Pohdimme matalan palkkauksen syitä ja sen mahdollisia vaikutuksia varhaiskasvatustyöhön.

Vieraskynässä

37395334_10216871234521120_8672926850650996736_nHanna Hjelt

Olen yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Tampereen yliopistosta. Olen työskennellyt pitkään lastentarhanopettajana ja päiväkodin johtajana. Tutkin väitöskirjassani varhaiskasvatusta työelämän näkökulmasta, teemoinani ovat naistyö, työntekijöiden toimijuus ja varhaiskasvatuksen johtajuus. Olen kiinnostunut varhaiskasvatuksen yhteiskunnallisesta merkityksestä, sen toimintakulttuurin kehittämisestä sekä työn pedagogisen ulottuvuuden tukemisesta arjen työtilanteissa.

Mervi Eskelinen34647333_10216514497482917_1342350530390786048_n

Olen virkavapaalla oleva päiväkodin johtaja Helsingistä. Parhaillaan toimin projektitutkijana Tampereen yliopistossa. Koulutukseltani KM, lto ja hallintotieteiden kandi. Tutkin tällä hetkellä erityisen tuen järjestämistä varhaiskasvatuspalveluissa, aikaisemmin olen tutkinut mm. johtajuutta varhaiskasvatuksen kontekstissa. Olen kiinnostunut varhaiskasvatuksesta instituutiona suomalaisessa yhteiskunnassa.

Twitter: @cwpanaid

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s