Ensi viikolla vieraskynässä Vilja Laaksonen

Vilja Laaksosella on vankka tutkimus- ja koulutustausta. Hän on väitöskirjassaan tutkinut lasten kaverisuhteita ja kiusaamista esikoulun vertaisryhmässä. Tutkimuksen näkökulmana on, että kaveritaitojen kehittäminen tukee kiusaamiseen puuttumista jo ennen kouluikää.

Vilja vie väitöskirjateemaansa eteenpäin osana RALLA Oy:n toimintaa, jonka tavoitteena on tuoda tutkituista kaveri- ja leikkitaitojen havainnointityökaluista tukea päivittäiseen kasvatustyöhön. Hän toimii myös Aava & Bang Oy:n liiketoimintajohtajana vastaten erilaisten valmennusohjelmien kehittämisestä. Vuorovaikutuksen tutkijana ja kehittäjänä hän pitää tiiviisti yhteyksiä myös Jyväskylän yliopiston viestintä-oppiaineeseen, ja hänelle myönnettiin oppiaineesta ansioituneen alumnin palkinto vuonna 2018.

Ensi viikon tekstistä Vilja kertoo näin:
”Suhtaudun intohimoisesti viestintään, sillä kaikki tärkeä elämässä kiteytyy lopulta siihen. Taitoja voi aina oppia. Siksi pieneltä tuntuvat myönteiset kokemukset lapsuudessa voivat saada aikaan isoja asioita tulevaisuudessa. Tekstissä nostan esiin näkökulmia lasten kaveritaitojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen sekä kiusaamisen kitkemiseen. Teema on minulle erityisen ajankohtainen, siellä seuraan päiväkotitaipaleen kehittymistä ja kaverisuhteiden rakentumista nyt myös oman poikani kokemusten kautta. Vuorovaikutuksen tutkijana toivon, että kaveritaitojen harjoittelemiseen ja koko ryhmän yhteisöllisyyden vahvistamiseen tullaan jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin pienten kuin isompienkin lasten parissa.”

Tutustu teemaan etukäteen:

Laaksonen, V. 2014. Lasten vertaissuhdetaidot ja kiusaaminen esikoulun vertaisryhmissä. Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä Studies in Humanities 221. https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42805

Laaksonen, V. & Repo, L. 2017. Kaveritaitoja – Tietoa ja harjoituksia toimivan ryhmän rakentamiseen varhaiskasvatuksessa. Folkhälsan.
https://www.folkhalsan.fi/fi/lapset/ammattilaisille/anti-mobbning/kompiskonst/

Lautamo, T. & Laaksonen, V. 2018. RALLA Lasten leikki- ja kaveritaitojen havainnointi -käsikirja.

Viljan löydät myös osoitteesta:

www.ralla.fi
www.bang.fi
https://www.linkedin.com/in/vilja-laaksonen-1b733b67/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s