Ensi viikolla vieraskynässä Jan Varpanen, Sini Leikkola ja Kirsti Karila

Jan Varpanen, KM, VO, projektitutkija

Jan Varpanen on väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston Kasvatustieteet ja kulttuuri -tiedekunnassa. Hänen ensisijainen tutkimusintressinsä on kasvatusfilosofiset kysymykset erityisesti varhaiskasvatuksen kontekstissa. Näiden lisäksi hän on tutkinut varhaiskasvatuksessa toimivien lasten, opettajien ja johtajien toimijuutta. Innoplay-hankkeen lisäksi Varpanen työskentelee tällä hetkellä Koneen säätiön rahoittamassa EnAct-hankkeessa, joka tutkii ilmastoaktivismia itsekasvatuksen muotona.

 

Sini Leikkola, KM, projektitutkija

Sini Leikkola on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja työskentelee Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa projektitutkijana InnoPlay -hankkeessa. Tämän lisäksi hän on mukana yhteiseurooppalaisessa InTrans -hankkeessa, jonka tavoitteena on tuoda esiin ja levittää toimivia inklusiivisia siirtymäkäytänteitä.

Kirsti Karila, Varhaiskasvatuksen professori

Kirsti Karila on varhaiskasvatuksen professori Tampereen yliopistossa. InnoPlay- hankkeessa Karila vastaa Tampereen yliopiston osahankkeesta. Karila toimii myös Strategisen tutkimuksen neuvoston (SA) rahoittamassa CHILDCARE-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan tasa-arvon kysymyksiä lastenhoidon tukien, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestelmissä. Lisäksi hän johtaa yhteiseurooppalaisen InTrans -hankkeen suomalaista alaprojektia, jonka tavoitteena on tuoda esiin ja levittää toimivia inklusiivisia siirtymäkäytänteitä, erityisesti esi- ja alkuopetuksessa.

Teknologiakasvatus määritellään varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa osaksi varhaiskasvatus- ja esiopetusyksiköissä toteutettavaa toimintaa. Mutta mitä se teknologiakasvatus sitten on? Riittääkö, että eskarilaisen annetaan pelata Ekapeliä silloin tällöin? Pitäisikö teknologiaa ymmärtää ilmiönä? Mitä se teknologia edes on ja mitä siitä olisi tarkoitus oppia?

Teknologiakasvatus näyttäytyy usein uutuutensa vuoksi haastavana ja vieraana aiheena varhaiskasvatuksen toimijoille. Se tuntuu vaativan osaamista, jota ei aiemmin tarvittu ja jonka hankkiminen vaatii työtä. Esittelemme kirjoituksessamme Turun, Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteisen Innoplay-hankkeen piirissä syntyneitä kokemuksia teknologiakasvatuksen käytännön toteutusmahdollisuuksista. Samalla pohdimme, millaista osaamista teknologiakasvatus opettajilta vaatii ja millaisia mahdollisuuksia tällaisen osaamisen hankkimiselle avautuu hankkeessa toteutetun jatkuvan oppimisen mallin puitteissa.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s