Ihanaa kesää!

Touko-kesäkuussa arvoimme kaksi Varhaiskasvatuksen opettajan kalenteria tarkoituksena vastata teidän esittämiin kysymyksiin meistä tekijöistä ja blogin tekemisestä. Lisäksi halusimme tietää miten lukijat, eli te, olette hyödyntäneet blogia. Suuret kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille ja kommentin laittaneille! 

Blogimme lomailee 3.-31.7. välisen ajan. Tänä aika teemme ylläpitotöitä ja uudistamme blogin ilmettä. Sillä välin voit tutustua arvontoihin osallistuneiden kysymyksiin ja vastauksiin kootusti aurinkoisen uintikuvan jälkeen.

pexels-photo-61129.jpeg

Mistä blogi sai alkunsa?

Blogi sai alkunsa keväällä 2018, kun sitoutumaton asiantuntijaryhmä nimeltään Myyräjoukko teki Suhdelukuselvityksen ja tarvitsi työlleen julkaisualustan. Toisaalta varhaiskasvatus aiheisen blogin perustaminen oli kytenyt Suvi Kettumäen mielessä jo tovin. Lopulta Suvi ja Samuli päättivät yhdistää nämä kaksi polkua yhteen ja syntyi tämä blogi.

Keitä olette ja mitkä on teidän koulutustaustat?

Samppa: Varhaiskasvatuksen opettaja (KM) ja väitöskirjatutkija (väittelee 29.8.2020) Rovaniemeltä. Aikaisemmalta koulutukseltani olen liikuntaneuvoja. Osaamistani olen täydentänyt erityisesti monikulttuurisuuteen, monilukutaitoon, johtamiseen sekä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvillä opinnoilla.

Suvi: Varhaiskavastuksen opettaja (KM) ja varajohtaja Helsingistä. Erityisenä kiinnostuksen kohteena minulla on varhaiskasvatuslakiin, varhaiskasvatusyksiköiden johtamiseen ja varhaiskasvatuksen arviointiin liittyvät aiheet. Olen väsymätön lasten puolesta puhuja!

Karoliina: Varhaiskasvatuksen opettaja (KM) ja varhaiskasvatuksen freelance kouluttaja Espoosta. Opiskelen myös tällä hetkellä VEO:ksi.

Mitä teette ja missä työskentelette tällä hetkellä?

Samppa: Tällä hetkellä työskentelen projektitutkijana Itä-Suomen yliopistossa sekä teen väitöskirjaa. Lisäksi luennoin aktiivisesti. 

Suvi: Olen tällä hetkellä hoitovapaalla varhaiskasvatuksen opettajan ja varajohtajan työstä Helsingin kaupungilla ja teen vauva- ja perheuinnin opettajan töitä.

Karoliina: Teen tällä hetkellä opetusalan seka- ja silpputöitä: Koulutan paljon lähihoitajia ja koulunkäyntiavustajia, teen observointeja Reunamo Educationille, sekä joitain muita opetuskeikkoja. Tämä sopii hyvin opiskelujen oheen.

pexels-photo-1712854.jpeg

Mistä ammennatte iloa ja intoa kehittää varhaiskasvatusta?

Varhaiskasvatus on meille jokaiselle tärkeää ja halu antaa parasta lapsille innostaa kehittämään ja kehittymään paremmaksi varhaiskasvatuksen ammattilaiseksi.

Onko teillä kosketuspintaa varhaiskasvatuksen arkeen työntekijän ts. varhaiskasvatuksen opettajan näkökulmasta?

Olemme kaikki toimineet varhaiskasvatuksen opettajina ja olemme enemmän ja vähemmän yhteydessä päiväkoteihin opiskelijoiden, entisten työkavereiden, työn ja omien lastemme kautta.

Mikä sai teidät tekemään blogia? Ja mikä saa teidät jatkamaan blogin tekoa?

Blogi lähti liikkeelle tarpeesta, kun suhdelukuselvitykselle etsittiin julkaisualustaa. Siinä samassa kehittyi ajatus tutkimuspohjaisesti blogista (ks. kysymys 1). Blogi on jatkanut tarinaansa erityisesti saamamme positiivisen palautteen sekä sen suosion vuoksi. Vaikka asia onkin tärkeä, emme olisi jatkaneet blogityötä, jos kirjoituksia ei luettaisi tai emme saisi blogiimme kirjoittajia. Nämä samalla kannattelee ja innostavat meitä työskentelemään blogin eteen.

Kuka valitsee kirjoittajat ja kirjoitusaiheet?

Rekrytoimme kirjoittajia kahdesti vuodessa. Seuraamme alaan liittyvää keskustelua ja tutkimusta, mikä antaa meille ideoita siihen keitä voisimme pyytää kirjoittajiksi. Osa kirjoittajista myös ottaa meihin suoraan yhteyttä. 

Valintakriteerinä on kirjoitusten tutkimuspohjaisuus, joten moni kirjoittajistamme on alan tutkijoita. Muutkin kirjoittajat ovat  tervetulleita ja toivottuja!

Meillä on keväisin ja syksyisin myös gradun tekijöiden kirjoituksia ja joskus (hyvin harvoin) kirjoitamme myös itse blogiin.

Emme päätä kirjoitusten aiheita – asiantuntijat päättävät ne itse. Blogitiimi oikolukee ja kommentoi tekstit, sekä asettaa kriteerit blogitekstille.

Minulla olisi mielessä hyvä aihe blogiinne. Mitä kautta teihin saa yhteyden?

Useimmiten meihin ollaan yhteydessä sähköpostitse tutkittuavarhaiskasvatuksesta@gmail.com tai blogin kautta yhteydenotto lomakkeella. Meille voi laittaa myös TVK-blogin facessa Messenger-viestiä. Välillä yhteyttä on otettu myös henkilökohtaisesti työryhmän jäseniin. Emme pure silloinkaan.

pexels-photo-3188574.jpeg

Miten blogi palvelee lukijoitamme?

Blogille palvelee lukijoitamme työn, opiskelun ja ammatillisen kehittymisen näkökulmista.

Blogin kautta lukijamme ovat löytäneet työhönsä uusia ideoita ja näkökulmia. Blogitekstejämme on jaettu kollegoille töissä ja niistä on käyty yhteistä keskustelua työkavereiden kanssa. Tekstien avulla toimintatapoja on kyseenalaistettu ja ammatillinen kehittyminen on lisääntynyt.

Lukijoiden mukaan blogin lukeminen vahvistaa ammatti-identiteettiä varhaiskasvatuksen ammattilaisena ja herättää kehittämään omaan työtään ja toimintaansa päiväkodissa. He kertovat saavansa pedagogista tukea työhönsä. He poimivat tietoa blogistamme suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen työssään päiväkodissa. 

Blogimme tarjoaa helpon tien takaisin tutkimustiedon ääreen opiskeluvuosinani jälkeen. Lukijamme arvostavat ajantasaista tietoa varhaiskasvatuksen kentältä. Lisäksi olemme alan  opiskelijoille tärkeä tietopankki aihealueiden lähteisiin ja moni lukijamme poimii lähdeviitteistä lisää aiheeseen liittyvää lukemista.

Kuvat: Pexels

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s